Ερατοσθένης – Μέτρηση της περιμέτρου της Γης
Στις αρχές Μαρτίου λάβαμε την πρόσκληση της κας Ευγ. Κυπριώτη (Ellinogermaniki Agogi, Research and Development Department) για να συμμετάχουμε στο «Πείραμα του Ερατοσθένη» . Έτσι και πράξαμε! Επτά (7) μαθητές μαθητές της Α΄ τάξης του 4ου Γυμνασίου Σταυρούπολης (Θεσσαλονίκη), υπό την καθοδήγηση του Φυσικού Νίκου Νεράντζη, υπολόγισαν την περίμετρο της Γης κατά την εαρινή ισημερία (21 Μαρτίου 2014). Στη δραστηριότητα αυτή, έλαβαν μέρος σχολεία από όλο τον κόσμο.
Για το πείραμα αυτό χρησιμοποιήσαμε «απλά υλικά». Δύο θρανία, έναν ξύλινο χάρακα 1 m, σπάγκο, μετροταινία, μοιρογνωμόνιο, αλφάδι, ένα κινητό και φυσικά …καπέλα για ηλιοπροστασία! Επάνω στα δύο θρανία, τοποθετήσαμε κάθετα (με τη χρήση του αλφαδιού) τον ξύλινο χάρακα μήκους 100 cm. Λάβαμε πέντε (5) μετρήσεις για το μήκος της σκιάς. Με τη βοήθεια ενός σπάγκου οπτικοποιήσαμε την τροχιά της ηλιακής ακτίνας και μετρήσαμε την γωνία φ με ένα μοιρογνωμόνιο (40.5 ο) και ένα κινητό τηλέφωνο (40.6 ο).
Ακολούθως, στην αίθουσα – και με τη χρήση του φύλλου εργασίας(**) – υπολογίσαμε το μέσο όρο των μετρήσεων για τη σκιά (86.765 cm), «κρατήσαμε» ως «καλύτερη» την τιμή της γωνίας φ που μετρήσαμε με το κινητό τηλέφωνο (40.6 ο) και προχωρήσαμε στον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης. Υπολογίσαμε 40,076 km (έναντι του 40,048 km).
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
(**) Εδώ ” Fyllo_Ergasias_Eratos8enhs_Ishmeria ” είναι το τελικό φύλλο εργασίας μας. Eυχαριστώ πολύ τον Σωτήρη Μανδηλιώτη (Υπ. ΕΚΦΕ Σερρών) για το (αρχικό) φύλλο εργασίας και τις χρήσιμες συμβουλές του.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
(*) Οι φωτογραφίες των μαθητών, δημοσιεύονται με την άδεια των γονέων/κηδεμόνων τους. Τους ευχαριστώ.
shortlink: http://wp.me/p3oRiZ-6S
3 thoughts on “Eratosthenes-2014”